Moussaka met bechamelsaus

 

Moussaka met bechamelsaus voor 4 personen

  • Zie basisgerecht voor bechamelsaus

    Ingrediënten:

    • 2 grote uien
    • 1 grote aubergine
    • 2 courgettes
    • 2 wortels
    • 2 selderstengels
    • teentje look
    • olijfolie
    • +/- 500 g aardappelen
    • 600 g gehakt
    • 500 g tomatenpuree
    • beetje oregona
    • beetje marjolein
    • beetje komijn
    • olijfolie
    • peper en zout

    Bereidingswijze:

    • Snipper de uien en de look
    • stoof deze in een stoofpot met wat olijfolie
    • snij ondertussen de wortels in kleine stukjes
    • stoof deze mee in de pot met de uien en de look
    • snij de selderstengels in kleine stukjes en stoof ook deze mee in de pot
    • laat alles nog een paar minuten stoven
    • Snij de courgetten en aubergine in plakjes en verdeel ze op een schotel, voeg wat zeezout toe
    • bak ondertussen ook het gehakt, afgekruid met wat peper
    • meng het gebakken gehakt met de gestoofde groenten en voeg hier de tomatenpuree en de ander kruiden (oregano, komijn, marjolein) aan toe
    • laat dit geheel nog een dik uur sudderen.
    • maak ondertussen de bechamelsaus (zie recept bechamelsaus)
    • snij de aardappelen in dunne schijfjes
    • verwarm de oven tot 180°C
    • neem een ovenschotel en voeg een laag bechamelsaus toe, voeg vervolgens toe:
      • een laag aardappelschijfjes
      • een laag voorgesneden courgetteschijfjes
      • een laag gehakt met de gestoofde groeten
      • een laag aardappelschijfjes
      • een laagje bechamelsaus
      • een laag voorgesneden aubergines
      • een laag gehakt met gestoofde groenten
      • een laagje aardappelschijfjes
      • een laag bechamelsaus
      • een laag geraspte kaas
    • Laat de moussaka gedurende 50 minuten garen in de oven.

Lasagne met bechamelsaus

lasagne met bechamelsaus
lasagne met bechamelsaus

 

  • Zie basisgerecht bechamelsaus voor de saus.
  • Voor lasagne te maken voeg je eventueel geraspte kaas toe aan de saus.

Lasagne voor 4 personen:

Ingrediënten:

  • 1 grote ui
  • 350 gr rundergehakt
  • 2 eetlepels olie naar keuze
  • 2 wortels
  • 1 teentje look
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 laurierblad
  • +/- 400 gr stukjes tomaat
  • 60 ml melk
  • zout en peper
  • gedroogde oregano
  • 6 pastavellen
  •  30 gr gemalen kaas naar keuze

Bereidingswijze:

de bolognaisesaus:

  • Snij de ui en wortel in kleine blokjes.
  • Plet de look.
  • Stoof bovenstaande ingrediënten tot ze zacht zijn. Voeg het laurierblad toe.
  • Voeg het gehakt toe.
  • Breng op smaak met peper en zout en oregano.
  • Als het rundergehakt is aangebakken voeg je de tomaten toe.
  • Voeg de tomatenpuree toe.
  • Voeg de melk toe en laat nog even sudderen.
  • Zet de saus apart.

 

de lasagneschotel klaarmaken:

  • Verwarm de oven tot 220C
  • Neem een ovenschotel en verdeel een hoeveelheid van de bolognaisesaus over de volledige bodem van de schotel.
  • Bedek dit met pastavellen.
  • Verspreid een hoeveelheid bechamelsaus over de pastavellen.
  • Schenk bolognaisesaus over de bechamelsaus.
  • Bedek nogmaals met pastavellen.
  • Verspreid nogmaals bechamelsaus over de vellen.
  • Voeg wat gemalen kaas toe en kruid af met peper/zout en wat oregano.
  • Plaats de schotel +/- 25 minuten in de oven zodat je een goudgele korst bekomt.